Παρασκευή

ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ. . .!

Posted by ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ On 2:15 μ.μ.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ   

Γράφει ο Παύλος Σαράκης    

Ποινικολόγος                              


Η Ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στους δανειστές
την εξόφληση των χρεών της χώρας με τρόπο και διαδικασία (ομόλογα) μη αποδεκτό από την διεθνή πρακτική. Οπότε ήταν απολύτως αναμενόμενη η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Τι να τα κάνει; Για να πηγαίνει μετά από λίγο καιρό ο ‘Ελληνας υπουργός κ. Γ. Βαρουφάκης να δηλώνει ότι θέλει να ανταλλάξει τα παλαιά ομόλογα με καινούργια; (που δεν τα αποδέχονται ήδη οι δανειστές- εταίροι μας στην Ευρώπη.)

Αντιτείνει η ελληνική κυβέρνηση ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι εκβιαστική και ταυτόχρονα δεν έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Μία αλήθεια και ένα ψέμα που συνιστούν αντίφαση. Είτε η ΕΚΤ εκβιάζει με ουσιαστικό και πρακτικό αντικείμενο, είτε η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει καμμία σημασία. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.

Καλά όμως είναι τα λόγια και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα ωραία και σθεναρά γίνονται έως σήμερα με μία σχετική άνεση γιατί τα κρατικά ταμεία έχουν ακόμη διαθέσιμα χρήματα. Όμως τα απλά λογιστικά δείχνουν κάτι. Τα έξοδα είναι πιο πολλά από τα έσοδα. Και τα δανεικά κόβονται. Άραγε που θα βρεθούν τα χρήματα για να έχουμε αντοχές στην διαπραγμάτευση;

Η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία είναι ο βασικός μοχλός πίεσής μας από την πλευρά της Ευρώπης. Μια Ευρώπη που εποπτεύεται από τη Γερμανία, που διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο μέσω της οικονομικής χειραγώγησης των λαών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόϊμπλε στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του επέδειξε άλλη μία φορά αλαζονεία. Συζητά με την ελληνική πλευρά έχοντας πάντα «το δάχτυλο στην πληγή μας». Διέκρινα όμως από τη γλώσσα του σώματός του και μία ανησυχία.

Η αλαζονεία του πηγάζει από τον έλεγχο που ασκεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ (€).

Η ανησυχία του πηγάζει από τη γνώση του ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αδιαμφισβήτητα οι εταίροι – δανειστές μας και ιδίως οι Γερμανοί βρίσκονται σε θέση ισχύος στο διαπραγματευτικό πεδίο. Έχουν μελετήσει όμως και την ιστορία του έθνους μας και διαθέτουν το ψυχογράφημά μας. Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλά ελαττώματα, όπως και προτερήματα. Όταν αισθανθούμε «περικυκλωμένοι» από βαρβάρους που επιθυμούν να μας «κανιβαλίσουν» ανατρέχουμε στη ρήση «γαία πυρί μιχθήτω». [βλέπε Σούλι – Κούγκι (1803), Αντώνιος Βρατσάνος – Ψαρά (1824), ολοκαύτωμα Μονής Αρκαδίου (1866) κλπ].

Οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες (Γερμανοί) έχουν επενδύσει πολλά στα γεωπολιτικά τους σχέδια. Το τωρινό γεωπολιτικό περιβάλλον (π.χ. αναβίωση ψυχρού πολέμου με το αντίπαλο δέος τη Ρωσία) δεν επιτρέπει την ελάχιστη παρεκτροπή. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε αντίθεση με τις κυβερνητικές τους ηγεσίες δεν συναινούν στις πολιτικές και στις τακτικές των «γερακιών» της Γερμανίας. Μυρίζει «μπαρούτι» κα εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε για «μπουρλοτιέρηδες». Και αν πάρει φωτιά το Ευρώ (€), τότε το Βερολίνο απειλείται με αναστροφή ή καταστροφή των γεωστρατηγικών επιδιώξεών του.

Η πρόσφατη εκλογική ετυμηγορία των Ελλήνων ανέδειξε μία συγκυβέρνηση με δύο εταίρους που κάλλιστα μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο του «μπουρλοτιέρη» στις διαπραγματεύσεις. Είναι κακός οιωνός ότι «ερωτοτροπούν» με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ξυπνάνε μνήμες που δεν θέλουν να θυμούνται στο Βερολίνο!

Αθήνα, 06 Φεβρουαρίου 2015


 
www.sarakis.gr