Πέμπτη

ΕΙΜΑΣΤΕ «ΤΡΕΛΛΟΙ» ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ. ΟΥΑΑΟΥΟΥ..!

Posted by ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ On 2:58 μ.μ.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ     

Γράφει ο Παύλος Σαράκης     

Ποινικολόγος                

Όπως ακριβώς τα προβλέψαμε εχθές.
Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) απέρριψε το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης για διεύρυνση κατά 10 δις ευρώ του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία για όριο δανεισμού έως 10 δις ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων είχε γίνει μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων και της «τρόϊκα».

Αντίθετα «συζητάει» να διευρύνει το όριο δανεισμού κατά 3 δις ευρώ αν και εφ’ όσον η Ελλάδα παραμείνει εντός προγράμματος μετά τα τέλη Φεβρουαρίου. Δηλαδή η κυβέρνηση να αποδεχθεί το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές.

Οπότε γεννάται το ερώτημα, πώς θα πληρωθούν τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 6 Φεβρουαρίου;

Μα από τα έσοδα από την δημοπρασία των εντόκων γραμματίων της 4ης Φεβρουαρίου. Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον ΟΔΔΗΧ. Στις 7 Ιανουαρίου 2015 είχε γίνει η τελευταία, πριν τις εκλογές, δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Δύσκολη και αβέβαιη πολιτικά περίοδος, αφού είχαν προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές. Το επιτόκιο ήταν λοιπόν σχετικά υψηλό 2,3 %, στην χθεσινή όμως δημοπρασία ήταν ακόμα υψηλότερο 2,75%. Ήτοι 0,45% υψηλότερο σε χρονικό διάστημα ενός μόνο μήνα. Η αιτία προφανής, η πολιτική αβεβαιότητα και το ρίσκο αυξήθηκαν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το κακό νέο, υπάρχει και χειρότερο. Στην δημοπρασία της 7ης Ιανουαρίου το ζητούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε 1,58 φορές, ενώ σήμερα μόλις 1,3. Δηλαδή υπήρξαν λιγότεροι αγοραστές, παρ’ ότι το επιτόκιο ήταν υψηλότερο.

Σίγουρα κακά νέα. Και πώς ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά όταν ζητάμε δανεικά και ταυτόχρονα ο υπουργός οικονομικών κ.Γ.Βαρουφάκης δηλώνει δημόσια ότι θα εξοφλήσει το υφιστάμενο χρέος, είτε με:

1. Perpetual Bond (ομόλογα αέναου διάρκειας ή ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης). Ο εκδότης αυτών των ομολόγων (δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα) πληρώνει στον κάτοχο (δηλαδή στην ΕΚΤ) για πρακτικά άπειρο χρονικό διάστημα μόνο το συμφωνημένο ετήσιο επιτόκιο, χωρίς να πληρώνει όμως ούτε ένα ελάχιστο μέρος του κεφαλαίου. Την συγκεκριμένη πρόταση η ΕΚΤ δεν μπορεί να την αποδεχθεί, γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το καταστατικό της. Άρα αυτά τα ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά, δεν ισχύουν. Είτε με

2. Ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όταν έχουμε χρήματα (δηλαδή έχουμε ανάπτυξη, δηλαδή όταν θα έχουμε σαν κράτος κερδοφορία εσόδων), τότε θα πληρώσουμε. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτός ο όρος για την αξιοπιστία αυτών των ομολόγων. Παντελώς αναξιόπιστα, ιδιαίτερα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη (συνεπώς και η ελληνική) διαμορφώνεται υπό συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πρακτικά λοιπόν ο Έλληνας υπουργός κ. Γ. Βαρουφάκης περιέρχεται την Ευρώπη και λέει δημόσια ότι «δώστε μας τώρα δανεικά (έκδοση εντόκων γραμματίων) για να βγάλουμε τους επόμενους δύσκολους μήνες και εμείς θα σας εξοφλήσουμε τα παλαιά χρέη, είτε με ομόλογα (που δεν δέχεται η ΕΚΤ), είτε με ομόλογα που θα πληρωθούν όταν και άμα έχουμε χρήματα».

Ποιός θα δεχθεί αυτή την πρόταση; Φοβάμαι κανένας. Έτσι όμως χάνεται πολύτιμος χρόνος και σίγουρα οι αποταμιεύσεις του κράτους δεν είναι άπειρες.

Για να το πούμε απλά, «πουλάμε τρέλλα» στους Ευρωπαίους, αναζητώντας εναγωνίως λύση ή λογική στο ακανθώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Καλές οι προθέσεις, κάκιστη η πραγματικότητα. Εδώ που φτάσαμε όμως, ίσως να μην γίνεται αλλιώς…

Αθήνα, 05 Φεβρουαρίου 2015


 
www.sarakis.gr