Τετάρτη

ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΑΛΛΩΝ…

Posted by ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ On 5:19 μ.μ.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ     

Γράφει ο Παύλος Σαράκης     

Ποινικολόγος   
              


Αυτή εδώ η στήλη έχει αποστολή να αποκρυπτογραφεί γεγονότα και δράσεις των μυημένων στην οικονομία και στην πολιτική.

Αναλυτικά, εχθές η στήλη έθεσε το θέμα των λήξεων-ανανεώσεων των εντόκων γραμματίων του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα στα ΜΜΕ διέρρευσε η πρόθεση για κατάθεση αιτήματος της κυβέρνησης να ζητήσει «άνοιγμα» του ορίου των 10 δις ευρώ για δανεισμό μέσω εντόκων, που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την «τρόικα». Αυτό που ζητάει η νέα κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. είναι η διεύρυνση του ορίου δανεισμού (πλαφόν). Εμμέσως ή αμέσως ζητάει ένεση ρευστότητας από την «τρόϊκα».

Ξεπερνάω το ηθικοπολιτικό θέμα να ζητάει κάποιος άδεια για να ασκήσει πολιτική χρέους από αυτόν που θέλει να καταργήσει. Και προχωρώ σε ένα πιο πρακτικό ζήτημα. Μέχρι να δοθεί (αν δοθεί) η άδεια, τι θα κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ.; Θα πληρώσει από τα (αναιμικά) ταμειακά διαθέσιμα, θα απαντήσετε.

Γιατί όμως το θεωρώ κακό και αντικείμενο κριτικής αυτό. Μα γιατί η μαύρη «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα του 2015 μάλλον πάρα- μεγαλώνει. Οπότε αυτόματα γεννάται το ερώτημα. Που θα βρεθούν τα χρήματα για πληρωμές εντόκων γραμματίων και για μισθούς και για συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για επιμήκυνση (και όχι διαγραφή του χρέους όπως μας έλεγαν μέχρι τις εκλογές οι διάφοροι «ινστρούχτορες» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α) προβλέπεται μακρόβια.

Πρέπει λοιπόν να γίνουν πολλά και σημαντικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η νέα Κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση χρόνου και ρευστού. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για το συγκεκριμένο πλαίσιο. Την ευθύνη τη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που παραδόθηκαν άνευ όρων στις ορέξεις και στους σχεδιασμούς των εταίρων μας στην Ευρώπη. Καλείται να πράξει -κάτω από δυσμενείς συνθήκες- όσα έπρεπε να πράξουν οι άλλοι, τουλάχιστον τη τελευταία πενταετία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσεις μία άνιση μάχη. Αξίζει όμως να το πολεμήσεις. Είναι πατριωτικό καθήκον για μια πολιτική ηγεσία να μάχεται υπέρ της ευημερίας και της αξιοπρέπειας του λαού της, ακόμη και όταν όλα φαίνονται χαμένα.

Αθήνα, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
 
www.sarakis.gr