Τετάρτη

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΑΛΗΝΗ

Posted by ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ On 1:26 μ.μ.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 

  
Γράφει ο Παύλος Σαράκης 

  
Ποινικολόγος          

             
Όλα φαίνονται καλά μέχρι

τώρα για τη νέα Κυβέρνηση, έχοντας πλέον και την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας Βουλής.

Ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να συνομιλεί σε καλό κλίμα με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και με άλλους διεθνείς οργανισμούς και παράγοντες για την επίτευξη νέας συμφωνίας, που θα τηρεί μεν τις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις, ταυτόχρονα όμως θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατηρήσει την προεκλογική της ρητορική και τη δημόσια πολιτική της εικόνα. Η ωριμότητα εξάλλου της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να συγχωρεί στροφές στον διαπραγματευτικό προσανατολισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ. ΕΛ. Η ανάγκη ενίοτε καταρρίπτει πολιτικούς δογματισμούς.

Η συγκυβέρνηση σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής προαναγγέλει αλλαγές, που άλλες θεωρούνται αυτονόητες και καλοδεχούμενες άλλες πισωγύρισμα σε αμαρτωλές καταστάσεις.

Η αντιπολίτευση και κύρια η αξιωματική δεν μπορεί ακόμα να αρθρώσει σοβαρό και αξιόμαχο αντιπολιτευτικό λόγο, άρα δεν μπορεί να πλήξει πολιτικά τη νέα κυβέρνηση.

Η πρόσφατη εκλογική ετυμηγορία αλλά και η υφιστάμενη ψυχολογία των πολιτών καταδεικνύει ότι τα δύο κόμματα (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) που κυβέρνησαν βρίσκονται στο πολιτικό περιθώριο, υπόδικα για τον εφιάλτη της καταστροφής που ζει η πατρίδα μας. Λογοδοτούν για την «λαθραία» είσοδό μας στην ΟΝΕ, για τον εξωφρενικό υπερδανεισμό μας, για την καμαρίλα της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής, για το αναξιοκρατικό πελατειακό κράτος, για έλλειμμα διαπραγματευτικού σθένους, για όλα όσα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στον βαρύ τραυματισμό της εθνικής μας υπερηφάνειας.

Όλα λοιπόν φαίνονται ειδυλλιακά για την κυβερνητική πλειοψηφία. Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία της προς την άσκηση εξουσίας στο νέο πολιτικό περιβάλλον. Διαθέτουν μία ευρεία υποστήριξη, που θα ανατραπεί είτε από εξωτερικούς παράγοντες, είτε από «αυτογκόλ» εξαιτίας κομπλεξικών και στείρων ιδεοληψιών.

Από σήμερα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιδιώξει να διασφαλίσει καλύτερες προοπτικές για την πατρίδα και την κοινωνία. Σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται το Eurogroup για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνον. Από τις αποφάσεις των προσεχών ημερών επηρρεάζεται καθοριστικά η Ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά καθώς και το παγκόσμιο οικονομικό status. Γνωρίζουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι ότι στην πραγματικότητα οι τύχες τους είναι αλληλοεξαρτώμενες.

Ή όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες βρίσκοντας διεξόδους ή όλοι μαζί θα υποστούμε απρόβλεπτες συνέπειες, αντιμετωπίζοντας τραγικά αδιέξοδα. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (το Ευρώ) μας ενώνει σαν μία πολιτικοοικονομική «χειροπέδα». Η πορεία του και οι αντοχές του εξαρτώνται και από εμάς. Δεν μας συμπαθούν, δεν τους συμπαθούμε. Μας ενώνει η κοινή αγωνία μιας ομαλής πορείας που εξαρτά άμεσα την επιτυχία ή όχι των φιλοδοξιών του κάθε εταίρου χωριστά. Η ρήξη είναι το προσάναμμα του οικονομικού χάους που αργά ή γρήγορα θα επιφέρει συγκρούσεις και σε άλλα επίπεδα. Η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ψυχολογικές συνθήκες μίσους που γεννούν τον παραλογισμό και τη τυφλή σύγκρουση. Κανέναν δεν συμφέρει μία τέτοια προοπτική. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω διαβλέπω τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, που στην ουσία θα δίνει μία μικρή «ανάσα» αλλά κυρίως πολύτιμο χρόνο για συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη για αναθεώρηση πολιτικών και σχεδιασμών. Αλλά και για το ρόλο και τη θέση κάθε εταίρου-έθνους στη νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν παραβλέπω την εγωϊστική και ρεβανσιστική γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Θεωρώ βάσιμα πιθανό να επιδιώξει τακτική μετωπικής σύγκρουσης στην «αρένα» του Eurogroup. Να επιδιώξει εσωτερική κοινωνική θύελλα, μέσω της αποστράγγισης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Με στόχευση την κατάρρευση της διαπραγματευτικής μας θέσης. Απευκταίο, αλλά πιθανό. Τότε όλα θα κριθούν από την εθνική μας ενότητα, την ψυχραιμία μας και την αποφασιστικότητά μας.

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2015

 
www.sarakis.gr